Soru Cevap
Konutlara Yerleşirken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
DAP Adam Kule’ye taşınacak konut kullanıcılarının, olabilecek tüm karışıklıkların önlenmesi amacıyla DAP Adam Kule Yönetimine taşınma günlerini 2 gün önce bildirmelerini rica ediyoruz. Taşınma işlemleri sizlerin, eşyalarınızın ve binanın korunması amacı ile belirlenen tarih ve saatte güvenlik görevlileri gözetiminde yapılacaktır. Taşımalar DAP Adam Kule Yönetiminin belirleyeceği asansörden yapılacaktır.
Teslim Sonrası İşlemler
Konutunuzun size v eya vekilinize teslimi, görevli personelimizle birlikte tüm imalatlar kontrol edilerek yapılmaktadır. Konutunuzu teslim alırken herhangi bir üretim hatası varsa görevli personelimiz tutanak ile kayıt alır. Tutanak ile kayıt altına alınan kusurlar en kısa zamanda giderilir.Teslim sonrasında Dükkan ve Ofislerinizde yapmayı düşündüğünüz her türlü işlemle ilgili olarak DAP Adam Kule Yönetimine başvurmanız ve uygunluk onayı almanız zorunludur.
Elektrik Aboneliği İşlemleri Nasıl Yapılır?
Konutunuza ait elektrik abonelik işlemleri tamamlanmış olup, elektriğiniz kullanımınıza hazır haldedir. Elektrik faturalarınız adınıza ve DAP ADAM KULE projesinde bulunan daire adresinize gelecektir. Numaralanmış pano içerisinde sayacınızın yerini kontrol etmeniz ve taşınma işleriniz tamamlanıncaya kadar emniyet tedbiri olarak ana sigortanızı kapalı tutmanız gerekmektedir. İstanbul’un Anadolu Yakası’na elektrik hizmetini AYEDAŞ ELEKTRİK vermektedir. Sayaçlarınızın mühürlenme işleminden sonra, sayaç dâhil altyapı sistemi AYEDAŞ ELEKTRİK’e devrolmuş bulunduğundan; elektrik sayaçlarınızdaki arızalar için AYEDAŞ ELEKTRİK Kartal İşletme Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir.
Su Aboneliği İşlemleri Nasıl Yapılır?
Su kullanımı ile ilgili abonelik işlemleri bina yönetimi adına yapılmıştır ve kullanıma hazırdır. Dairenize ait soğuk su sayaçları ön ödemeli su sayacı olup kontör yüklemesi sonrasında bakiyeniz tutarında su tüketimi yapabilirsiniz. Su sayaçları dairelerde kat sahanlıklarında yer alan tesisat şaftları içerisinde bulunmaktadır. Dairenizi teslim alırken sayacınızın ve kesme vananızın yerini öğrenmeniz, kullanmadığınız dönemde vananızın kapalı olmasına dikkat etmeniz sizin ve diğer sakinlerin zarara uğramaması açısından önem taşımaktadır.
Sıcak Su Kullanım Ücreti Nasıl Hesaplanır?
DAP ADAM KULE’ de sıcak su, merkezi sistem tarafından hazırlanmakta ve dairelere ulaştırılmaktadır. Merkezi kullanım sıcak suyu hazırlamak için kullanılacak doğalgaz aboneliği bina yönetimi adına yapılmıştır.
Pay ölçer sistemi ile tükettiğiniz kadar sıcak suyun bedelini ödersiniz. Her bir daireye ısıtılarak gelen su miktarı, daireye ait, katlardaki tesisat şaftlarında bulunan sıcak su sayaçları tarafından ölçülendirilir. Ancak bir dairenin bir dönemde hiç sıcak su kullanmaması o dönem için hiçbir bedel ödemeyeceği anlamına gelmemelidir. Çünkü ortak alanlarda ve tesisat şaftlarında dolaşan sıcak su dağıtım borularında oluşan sistem ısı kayıpları tüm dairelere paylaştırılmaktadır. (Bkz. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu)
Doğalgaz Aboneliği Nasıl Yapılır?
DAP Adam Kule projesinde merkezi sistem ısıtma ve sıcak su elde edilmesinde kullanılacak doğalgazın abonelik işlemleri DAP Adam Kule Yönetimi adına yapılmıştır. Abone bağlantı işlemleri tamamlanmış, abonelik ve abone bağlantı bedelleri İGDAŞ’a yatırılmıştır.
Telefon aboneliği nasıl yapılır?
Telefon alt yapısı hazır olup, telefon müracaatları konut kullanıcılarının kendileri tarafından yapılacaktır. DAP Adam Kule projesinde 1 adet servis sağlayıcısı bulunmaktadır. Konutunuza Türk Telekom telefon bağlatabilirsiniz. Türk Telekom’dan telefon bağlatmak için İstanbul Anadolu Yakası Telekom Müdürlüğü’ne müracaat etmeniz gerekmektedir.Başvuruda bulunurken nüfus cüzdanınız ve 1 adet fotokopisi yanınızda bulunmalıdır.
İnternet sisteminden nasıl faydalanabilirim?
Türk Telekom fiber optik internet altyapısı kurulmuş olup, abone olmanız durumunda bu hizmeti kullanmaya başlayabilirsiniz.
TV sistemi nasıldır?
Merkezi TV Head-End Multiswitch sistemi altyapısı hazırlanmış olup binaya merkezi TV uydu çanak antenleri kurulmuştur.Bina dış cephesine ve çatıya çanak anten konulmasına izin verilmemektedir.
Uydu alıcısı kullanılarak TV prizlerinden Türksat ve Hotbird uydusundaki tüm ücretsiz yayınlar izlenebilir. Kullanılan alıcı HD uyumlu ise Türksat ve Hotbird’deki ücretsiz HD yayınlar da izlenebilir.
Aboneliği olanlar ya da yeni abonelik yaptıranlar Digitürk ve D-Smart yayınlarını izleyebilirler.
Balkon yada blok dış cephelerine ve çatılara çanak anten konulmasına izin verilmeyecektir.
Digiturk yayınları ile ilgili, abonelik, her türlü soru, sorun, istekleriniz ve arıza bildirimlerinizi Digitürk Müşteri Hizmetleri’nin aşağıdaki telefon numarasından yapabilirsiniz.
Digiturk Müşteri Hizmetleri Tel:0 212 473 73 73
D-Smart yayınları ile ilgili, abonelik, her türlü soru, sorun, istekleriniz ve arıza bildirimlerinizi D-Smart Müşteri Hizmetleri’nin aşağıdaki telefon numarasından yapabilirsiniz.
D-Smart Müşteri Hizmetleri Tel: 0850 266 0 266
Sigorta ve Aydınlatma Sistemleri Nasıldır?
Konutunuzun içerisindeki sigorta panosunda 1 adet kaçak akım rölesi bulunmaktadır. Kaçak akım röleleri; topraklama tesisatının sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Bu röleler tüm elektrik tesisatında ve beyaz eşyalarda insan hayatı için tehlike oluşturacak kaçaklar meydana geldiğinde elektriği kesmek için kullanılmıştır.
Binada iki tip (hayat koruma rölesi ve yangın koruma rölesi) kaçak akım rölesi bulunmaktadır. 1 adet hayat koruma rölesi, dairenizdeki sigorta panosunda, bir adet yangın koruma rölesi katlarda bulunan elektrik odasında, sayaç panosu üzerinde ana kesici sigortanız ile birlikte yer almaktadır. Dairenize hitap eden kaçak akım rölelerinizin atması, o anda kullanmakta olduğunuz herhangi bir elektrikli cihazınızda problem olduğuna işaret eder.Salon ve tüm yatak odalarında, telefon ve TV prizi bulunmaktadır.
Resepsiyon İle Nasıl Görüşme Sağlarım?
Dairenizde bulunan görüntülü diafon, interkom olarak kullanılacak ve ekran üzerinden, gelen misafir ile güvenlik noktası arasında sesli ve görüntülü görüşme yapılacaktır.DAP Adam Kule Yönetimi tarafından belirlenen kamera görüntüleri görüntülü diafonunuz üzerinden izlenebilecektir.
İnternet ve Telefon Altyapısı Nasıldır?
Türk Telekom fiber optik internet altyapısı kurulmuş olup, abone olmanız durumunda bu hizmeti kullanmaya başlayabilirsiniz.
Sistem odasından her katta bulunan panolara,panolardan ise her bağımsız bölüm içerisine RGU6 kablo ile tv bağlantısı, CAT 6 kablo ile data, telefon kutusundan daire panosu, zayıf akım panosu bölümüne HBH 4x2x0,5+0,5mm2 kablo ile telefon hattı tesis edilmiştir.
Jeneratör Sistemi Nasıldır?
Elektrik enerjisi kesilmesi durumunda konutların ve konut ortak alanları içerisindeki tüm elektrik enerjisini %100 besleyecek şekilde 2 adet (1100 KVA+1100 KVA) toplam 2200 KVA’lık jeneratör bulunmaktadır.
Yangın Algılama ve Alarm Sistemi Nasıldır?
Binada, acil durumlarda ikaz vermek üzere analog adresli yangın ihbar sistemi ve yangın anında kullanılmak üzere her katta 2 adet yangın dolapları mevcuttur.
Daire içinde; mutfaklarda duman detektörleri, yatak odalarında ise optik duman detektörü bulunmaktadır. Bina içi kat koridorlarında, otoparklarda, yangın butonu, yangın sireni, yangın dolapları ve yangın söndürme sistemi (sprinkler) ve duman detektörleri bulunmaktadır. Detektörlerden herhangi bir algılama yapıldığında sirenler ikaz verir, yine bu noktalardan gelen sinyaller güvenlik kulübesi alarm durumunu bildirir.
Ayrıca yangın ihbar sistemi interaktif yangın algılama sistemi olup yangın alarmının hangi daireden ve hangi detektörden geldiği anlaşılabilecektir. Böylece tehlike anında, noktasal olarak çok hızlı bir müdahale sağlanabilecektir. Tüm yangın merdivenleri çıkışlarında, asansör holleri, ortak mahaller ve genel hacimlerde kaçış yönlerini gösteren “exit/çıkış” armatürleri daimi olarak yanacaktır.
Renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gaz olan ve "sessiz katil" olarak bilinen karbonmonoksit gazını tespit etmek çok zor olduğu için uzmanlar tarafından karbonmonoksit dedektörü üretilmiştir. Karbonmonoksit (CO) Alarm cihazı gazı tespit ederek jetfan cihazlarını ve acil anaons sistemini devreye alır ve içeride bulunan karbonmonoksit gazı jetfanlar aracılığıyla dışarı atılır.Projemiz içerisinde,kapalı otopark alanında her 4 park alanı içerisinde 1 adet karbonmonoksit gaz dedektörü bulunmaktadır.
“Acil Durum Işıklandırma” armatürleri elektrik kesintisinde hiçbir kumanda olmadan yanacak şekilde dizayn edilmiştir.
Yangın merdivenlerinde pozitif basınçlandırma sistemleri otopark katlarında ise duman tahliye sistemleri yapılmıştır.
Isıtma Ve Soğutma Sistemi
DAP Adam Kule’de dairelerde, VRV ısıtma ve soğutma sistemi kullanılarak ısıtma ve soğutma sağlanacaktır. Isıtma sistemindeki sıcak su, doğalgaz yakıtlı merkezi sistemden sağlanacaktır. Kullanım amaçlı sıcak su, merkezi kazan grubundaki sıcak su merkezinde elde edilerek dairelere ulaştırılacaktır. Isıtma soğutma giderlerinin bağımsız bölüm bazında tüketim değerleri takip edilerek, DAP Adam Kule yönetimi tarafından anlaşılan ısı pay ölçer firması tarafından değerler okunarak kat sakin/maliklerine bildirilecek ve ek olarak aidatlarına yansıtılacaktır. Kat sakin/maliklerimiz kendilerine iletilen şifre ve kullanıcı kodu ile sisteme girerek taraflarına yansıtılan fatura içeriklerini detaylı olarak görebileceklerdir.
Havalandırma Sistemi
DAP Adam Kule’de dairelerin mutfaklarda aspirator, banyolarda ıslak hacim egzoz sistemi ve kapalı otoparklarda cebri egzost sistemleri oluşturulmuştur.Acil kaçış merdivenleri ve kordiorlarda duman algılama dedektörleri ve bina geneli duman egsoz havalandırma sistemi bulunmaktadır.
Hidrofor Sistemi
DAP Adam Kule’de betonarme su deposu, hidrofor dairesi ve su klor dozaj sistemi tesis edilmiştir. İşletme ve bakımı bina yönetimi tarafından yapılmaktadır.
Gaz Alarm Sistemi
Merkezi kullanım ısıtma ve sıcak suyu elde edilmesinde doğalgaz kullanılacak olup, doğalgaz sistemi ile ilgili olarak ayrıca, bina içerisinde deprem algılama cihazından kumandalı 3 adet solenoid vana ve gaz alarm cihazından kumanda olan gaz kaçağında devreye girecek 3 adet seloloid vana monte edilmiştir.
Herhangi bir gaz kaçağı olması durumunda, binanın gazını tamamen keserek tehlikenin büyümesini engelleyecektir.
Kullanma Suyu Sİstemi
Ana şebekeden gelen kullanma suyu bina altında (-2 hidrofor odasında) yapılan betonarme su deposuna gelecek ve şehir şebeke basıncının yetmediği durumlarda hidroforlar devreye girerek kesintisiz su kullanmanıza yardımcı olacaktır. Her bir bağımsız bölüme gelen su miktarı, bağımsız bölüme ait katlardaki tesisat şaftlarında bulunan ön ödemeli soğuk su sayaçları tarafından ölçülendirilecektir.
Sıcak Su Sistemi
DAP Adam Kule’de sıcak su, merkezi sistem tarafından hazırlanmakta ve dairelere ulaştırılmaktadır. Her bir daireye ısıtılarak gelen su miktarı, daireye ait katlardaki tesisat şaftlarında bulunan sıcak su sayaçları (kalorimetre) tarafından ölçülendirilecektir.
Ancak bir dairenin bir dönemde hiç sıcak su kullanmaması o dönem için hiçbir bedel ödemeyeceği anlamına gelmemelidir. Çünkü ortak alanlarda ve tesisat şaftlarında dolaşan sıcak su dağıtım borularında oluşan sistem ısı kayıpları tüm dairelere paylaştırılacaktır.
Her bağımsız bölümün kullandığı sıcak su bedeli, bina yönetimi veya bina yönetiminin görevlendirdiği şirketçe dairenizin sıcak su sayacında okunan miktara, blok içi ısı kayıpları ve blok içi ortak hacimlerde kullanılan sıcak su miktarları da dâhil edilerek hesaplanacaktır.
Sıcak su ve soğuk su tüketim değerleri kablolu okuma sistemi ile otomasyon merkezinde okunacak ve tüketim değerlerinin paylaşımı yapılacaktır.
Pis Su Sİstemleri
Ortak alan ve bağımsız bölümlerde bulunan WC, banyo ve lavabo giderleri, bina ana pis su hatları vasıtasıyla bina dışına çıkarılarak İSKİ alt yapısına bağlanmıştır. Bağımsız bölüm sakinleri WC kullanımlarında klozet içine kâğıt, temizlik bezi, poşet ve benzeri gibi maddeleri atmamaya özen göstermelidir.
Yangın Tesisatı
Binanın yangın suyu tesisatı, merkezi yangın suyu deposundan ve yangın pompa sistemi ile beslenmektedir. Bağımsız bölümlerde ve ortak kullanım alanlarında sprinkler sistemi kurulmuştur. Ayrıca bina içinde her katta ortak alanda 2 adet yangın dolapları bulunmaktadır. Herhangi bir yangın durumunda yangın mahalline kadar hortum uzatılarak ve yangın vanası ile lansı açılarak yangına müdahale edilebilir.
Yangın makarasındaki hortumun tamamının açılmasına gerek yoktur. Bina girişinde yangın anında ilgili itfaiye birimlerinin kullanımına imkân sağlayacak itfaiye su verme ağzı (Hidrant) bulunmaktadır.
Bahçe Sulama Sistemi
DAP ADAM KULE projesine özel mimari form ve mevcut çevre ile bütünleşen bir peyzaj tasarımı yapılmıştır. Yeşil alanların sulanması otomatik olarak yapılacaktır. Sprinkler vb. sulama sistemi bünyesindeki aparat ve cihazlara dokunulmamalıdır. Otomatik ve damlama sulama sisteminin işletme ve bakımı Bina Yönetimi tarafından yapılmaktadır.
Araç ve yaya yolları, yeşil alanlar, tüm sert zeminlerin ve meydanların alt yapıları, kanalizasyon, su ve drenaj sistemleri oluşturulmuştur.
Yüzme Havuzu
DAP ADAM KULE projesinde zemin katta bulunan 1 adet açık yüzme havuzu bulunmaktadır.
DAP ADAM KULE sakinleri haricinde gelen misafirlerin DAP ADAM KULE sakinleri ile birlikte olmak kaydıyla havuzdan faydalanmaları için tesis yönetiminin koyduğu kurallar geçerlidir. Bu konuda daha kapsamlı bilgi için DAP Adam Kule Yönetimi ile temas kurulması gerekmektedir. Havuzun tüm bakımı DAP ADAM KULE yönetimi tarafından yapılmaktadır.
Periyodik Bakımları
DAP Adam Kule’de kullanılan mekanik – elektrik sistemleri ile ilgili Bina Yönetimince yapılması/yaptırılması önerilen bakım periyotları aşağıda tabloda belirtilmiştir. Ayrıca tedarikçi, üretici el kitaplarında bulunan bakım periyotlarına, bakım yöntemine uyulma zorunluluğu bulunmaktadır. Sistemlerin bakımlarının yapılması, verimli çalışmasını ve ömürlerinin uzamasını sağlar.
|
DAP Adam Kule’de Mevcut Yangın İhbar ve Söndürme Sistemleri
Binada, acil durumlarda ikaz vermek üzere analog adresli yangın ihbar sistemi ve yangın anında kullanılmak üzere yangın dolapları mevcuttur. Daire içinde salon, oda ve koridorlarda duman dedektörleri, mutfaklarda ise ısı dedektörleri mevcuttur. Dairelerde kullanılan dedektörler sesli tip olup dairenizde herhangi bir yangın durumunda ilk önce hangi mahalde yangın çıkmış ise o mahaldeki dedektör tarafından uyarılacaksınız. Aynı anda dedektörden gelen sinyaller yangın panellerine (otomasyon odası ve resepsiyonda bulunmaktadır.) alarm bildirecektir.
Bina içi kat koridorlarında, otoparklarda, yangın butonu, yangın sireni ve duman dedektörleri bulunmaktadır. Dedektörlerden herhangi bir algılama yapıldığında ya da acil durumda butona basıldığında sirenler ikaz verecektir, yine bu noktalardan gelen sinyaller yangın panellerine alarm bildirecektir.
Binada bulunan yangın merdivenleri bir tehlike anında sakinlerin binayı emniyetle tahliye etmesi amacıyladır. Katlarda bulunan sahanlıklara ve yangın merdivenine ayakkabı, bisiklet vb. eşyaların konulması kesinlikle yasaktır.
Kapalı Otopark Kullanımı
1 ve -2 bodrum katları otopark alanı olarak ayrılmıştır. Her bağımsız bölüm için 1 adet otopark yeri mevcuttur. Ayrıca misafirleriniz için bina ön giriş kısmında açık otopark alanımız bulunmaktadır.
Otopark giriş ve çıkış kepenklerinde (hızlı araç geçiş sistemi) sistemi kurulmuştur. Otoparka giriş ve çıkış bariyerlerinin otomatik olarak açılmasını sağlayan sisteme tanımlı HGS kartları aracınıza ücret karşılığı DAP Adam Kule Yönetimi tarafından tahsis edilecektir. Bunun için DAP Adam Kule Yönetimine araç plaka bilgilerinizi iletmeniz gerekmektedir.
Her daireye otopark alanı sayısı kadar araç HGS kartları verilecektir. Araç HGS kartları kaybedildiği takdirde ücreti karşılığında DAP Adam Kule Yönetimden yenisi temin edilebilecektir.
Ortak Alan Arızaları
Karşılaşılan ortak alanlardaki arızalarla ilgili durumların DAP ADAM KULE Yönetimine bildirilmesi halinde en kısa zamanda müdahale edilecektir.
Misafirler İçin Uygulanacak Prosedür
Sakinlerimize gelecek misafirlerle ilgili olarak DAP Adam Kule Yönetimi tarafından belirlenecek kurallar çerçevesinde uygulama yapılacaktır. Misafir, ana girişte bulunan resepsiyon görevlisi tarafından karşılanır. Resepsiyon görevlisi intercom cihazından ilgili bağımsız bölüm sakiniyle bağlantıya geçerek gelen misafir hakkında bilgi verir. Bağımsız bölüm sakini gelen kişiyi kabul ettikten sonra görevli personel teyit alınan misafiri ilgili bağımsız bölüme misafir kartı verilerek yönlendirir.
Bilgi Güncellemeleri
Taşınma, kiralama, ikametgâh adres nakli, iletişim ve araç plaka bilgilerinizin güncellenmesi vb her türlü işleminizin hızlı ve sorunsuz halledilmesi için öncelikle lütfen DAP Adam Kule Yönetimine başvurunuz. Her türlü sorun, istek, şikâyet veya önerileriniz için resepsiyon personeline kayıt açtırmanızı rica ederiz.
Dap Adam Kule Güvenlik Sistemi Uygulamaları
. DAP Adam Kule standartların gerektirdiği deprem güvenliği seviyesinin üzerinde bir kaliteyle inşa edilmiş ve güvenlik sistemleriyle donatılmıştır. Standartlarında inşa edilmiş DAP Adam Kule’de adresli tip yangın algılama sistemi / acil anons sistemi / tüm alanlarda yağmurlamayla (sprinkler) yangın söndürme sistemi / yangın dolapları ve tüp söndürücüler / deprem sensörleri / görüntülü intercom sistemi / CCTV kapalı devre kamerayla izleme sistemi / araç giriş otomatik geçiş sistemi güvenlik sistemleri mevcuttur.
. DAP Adam Kule’de güvenlik, eğitimli, tecrübeli, güvenlik bilgi taraması yapılmış, uygun yeterlilik personelle sağlanmaktadır. DAP Adam Kule’de giriş- çıkış kapılarında ve ortak alanlarında 7 gün 24 saat profesyonel güvenlik hizmeti verilmektedir. DAP Adam Kule’nin giriş çıkış noktalarına, sınır çevrelerindeki hassas noktalara yerleştirilen kameralar CCTV sistem güvenlik noktasından 24 saat süreyle izlenmekte ve kayıt edilmektedir. Ortak alanlar güvenlik görevlileri tarafından 24 saat kontrol altında tutulmaktadır. Otopark giriş- çıkış görüntüleri kameralar aracılığıyla düzenli olarak DVR sistemine kayıt edilerek arşivlenmektedir. Asansörlerde yaşanabilecek acil durumlara karşı her kabinde yer alan intercom sistemiyle güvenlik birimiyle iletişim kurulabilmektedir.
. DAP Adam Kule bina giriş ve çıkışlarında otopark,havuz ve diğer alanlarda kartlı geçiş sistemi ile güvenlik sağlanmaktadır.Kartlı geçiş sistemi için gerekli olan kişiye özel proximity kartınızı DAP Adam Kule Yönetimine 1 adet fotoğraf ve ücret ödemesini gerçekleştirdikten sonra teslim alabilirsiniz.
EMLAK DANIŞMANI GİRİŞ ÇIKIŞI İÇİN UYGULANAN PROSEDÜR
Bağımsız bölümünüzü kiraya vermek veya satmak için emlakçıyla anlaşma durumunda ilgili DAP Adam Kule sakininin emlak danışmanlarına dair kimlik, iş yeri vergi levhası, yetki belgesini (varsa sözleşmesini) ve yönetim tarafından verilecek olan emlakçı protokolünü doldurarak yönetime bildirmesi zorunludur. Aksi takdirde emlak danışmanları DAP Adam Kule’ye alınmayacaktır ve gayrimenkulün kiralanması veya satışıyla yetkilendirme sonlandırılmış olacaktır.
POSTA, KARGO, KURYE VE DIŞARIDAN ALINAN DİĞER HİZMETLERLE İLGİLİ GİRİŞTE UYGULANAN PROSEDÜR
DAP Adam Kule sakinleri tarafından önceden tanınmayan kişilerin posta, kargo, kurye, harici servis firmaları, tamirat, tadilat, dekorasyon firmaları ve yemek servislerinin çağırılması mümkündür. Bu tanıma uyanlar için yine sakininden teyit alınır. Girişine onay verilen kişilerin kimlik bilgileri alınır ve misafir kartı verildikten sonra içeriye girişlerine izin verilir. Ancak kargo vb. Hizmetlerden yararlanılabilmesi için DAP Adam Kule Yöneticiliğine yazılı olarak başvuruda bulunmak gereklidir.
ORTAK ALAN VE KONUT HİZMETLERİ
Siz değerli DAP Adam Kule sakinlerinin ortak alanlarında oluşan teknik sorunlarının çözümlenmesi için DAP Adam Kule Yönetimi’ne bağlı çalışan teknik servisimiz hizmetinizdedir. Teknik servisimiz, ortak sistemlerden kaynaklanan arızalara müdahale etmek (elektrik ve su kesintisi, merkezi sistemden kaynaklı TV yayını arızaları, telefon sistemleri, ısıtma ve soğutma sistemi, intercom sistemi, bina otomasyon sistemleri ve ona bağlı sistemler, asansör, jeneratör) üzerine görev yapmaktadır. Çalışma saatleri haftanın 7 günü, 24 saat olacak şekilde planlanmıştır.
TEMİZLİK- BAKIM İŞLERİ
DAP Adam Kule içerisinde yer alan yollar, otoparklar, yeşil alanlar, yüzme havuzu ve çevresinin temizlik hizmetleri DAP Adam Kule Yönetimi tarafından sağlanmaktadır. Ortak alanların temiz ve bakımlı tutulması konusunda DAP Adam Kule sakinlerinin gereken önemi göstermesi önemle rica olunur.
EVSEL ATIKLAR
DAP Adam Kule’ de konutunuzdan çıkan atık ve evsel atıkları poşet içinde korunmuş ve ağzı kapalı şekilde katlarda bulunan konteynırlara koyabilirsiniz. Bu poşetler sabah 09.30- 10.00 saatleri arasında, akşam 16.00- 17.00 saatleri arasında temizlik görevlilerimiz tarafından alınacaktır. Ortak alanların temizliği, hijyen ve kötü kokunun engellenmesi açısından bu husus önemlidir. Toplama saatleri dışındaki evsel atıklarınızı belirlenmiş toplama noktalarına bırakabilirsiniz.
İLAÇLAMA HİZMETLERİ
Temizlik hizmetleri kapsamında ele alınacak başka bir konu da ilaçlamadır. Belirlenen ortak alanların kritik noktalarında haşere ve kemirgen kontrolü hizmeti verilmektedir. Haşere ve kemirgen ilaçlamaları ve kontrolleri aksatılmadan, gerekli periyodik aralıklarla gerçekleşmektedir.
ORTAK GİDER VE AVANS PAYLARI (AİDATLAR) TAKİBİ VE TAHSİLATI
Dap Adam Kule (“Rezidans”) üç farklı nitelikte yapı bulunmakta ((i) Dap Adam Konut, (ii) Dap Adam Ofis, (iii) Dap Adam Dükkân) olup, toplam bağımsız bölüm sayısı 362 (üçyüz atmış iki)’dir. Bağımsız bölümlerinizi sağlıklı, huzurlu ve mutlu günlerde kullanmanızı diliyoruz. Yönetim Planı’nın Geçici maddesine istinaden “Dap Adam Kule Geçici Yönetimi” oluşturulmuştur. Bu çerçevede yönetim/işletme faaliyetlerini mevzuata uygun şekilde yerine getirmek üzere; Geçici Yönetim Kurulu (“Yönetim”) tarafından hizmet kalitesi göz önünde bulundurularak Dap Adam Kule yönetim kadrosu ile idari ve teknik personelleri göreve başlamıştır. Kat Mülkiyeti Kanunu, Yönetim Planı ve diğer ilgili mevzuata uygun şekilde Yönetimimiz tarafından Dap adam Kule İşletme Projesi hazırlanmıştır
(EK). Ek’teki İşletme Projesi’ne yönelik kısa bilgileri aşağıya sıralıyoruz.
· Hazırlanması Aşamasında Hangi Kriter Göz Önünde Bulunduruldu?
Yönetim Planının 21. maddesinde yer alan (X) dağılımı dikkate alınarak, işletme giderlerine katılma esası belirlenmiştir.
· İşletme Projesi’nde hangi gider kalemleri bulunmaktadır?
İşletme Projesi hazırlanırken Dap Adam Kule ortak alanlarına ait yönetimi, kadrosu, resepsiyon hizmeti, güvenliği, temizliği, altyapı tesislerinin teknik işletimi ve bakımı ile değişken giderleri (elektrik, sosyal tesis, doğal gaz, su, jeneratör yakıt, periyodik bakımlar, peyzaj bakımı, haşere kemirgen ilaçlama, teknik sarf ve demirbaş malzeme, ortak alan sigortası, kıdem tazminatı/yıllık izin/yasal tazminatlar karşılığı, yönetim ofis gideri, öngörülemeyen gider) dikkate alınmıştır.
Site Genelinde Kullanmak adına Demirbaş Yatırımı ve Peşin Fatura Tahsilatı Olacak mı ?
Demirbaş malzeme olarak yönetim ofis için kullanılacak olan tüm ofis malzemesi, teknik birim için tüm ekipman, temizlik için tüm ekipman ve sarf malzeme alımlarında kullanmak adına bir defaya mahsus demirbaş yatırımı yapılarak siz değerli kat sakinlerimizin bilgisine sunulacaktır. Site yönetimlerinin yaşama başlangıç sürecinde yaşanan sıkıntıları siz değerli kat sakinlerimize yaşatmamak adına ilk gelecek olan faturalarımız elektrik, su, doğalgaz tüketimlerimizde paylaştırma ve tahsil sürecinde düzenli ödeme alışkanlığı oluşuncaya kadar bir defaya mahsus ve mahsuplaşmak şartı ile site yönetiminin belirlediği miktarda ilk aidatınızla birlikte banka hesabına yatırmanızı önemle rica ederiz.
· İşletme Projesi, hangi dönemi kapsamaktadır?
01.09.2017 ile 31.08.2018 tarihleri arasını kapsamaktadır. Bir sonraki dönem için, önümüzdeki bu dönemde gerçekleşecek olan harcamalar ile günün getireceği/getirdiği ihtiyaçlar vs. dikkate alınarak tekrardan hazırlanacaktır.
· İşletme Projesi’nde yer alan aylık aidat ödeme yükümlülüğü ne zaman başlayacak ve her ay en geç hangi güne kadar ödenmesi gerekecektir?
Aylık aidat ödeme yükümlülüğünüzün 01.09.2017 tarihi itibari ile başlayacağını siz değerli sakinlerimize işbu yazımızla tebliğ ederiz. Aylık aidatlarınızı her ayın en geç 05. Gününe kadar ödemeniz gerekmektedir.
· İşletme Projesi dışında öngörülemeyen gider kalemleri ile karşılaşılması durumunda ne yapılacaktır?
İşletme Projesi’nde belirlenen gider kalemleri dışından öngörülmeyen bir durum ile karşılaşılması durumunda, yönetimimiz tarafından dayanak bilgi ve belge izahı yapılarak, siz değerli sakinlerimizden ilgili ayı takip eden ayda ek aidat talep edilecektir.
· İşletme Projesi dışında ödemekle yükümlü olduğumuz herhangi bir gider var mıdır?
İşletme Projesi bağımsız bölümlerin kendi tüketimlerine ilişkin bedelleri içermemektedir. Bu nedenle; elektrik, ısıtma/soğutma, sıcak su kullanımları İşletme Projesi gereğince ödemeniz gereken aidatlar dışında tutulmuştur. Bağımsız bölümünüze ilişkin fiilen tüketeceğiniz elektrik kullanımı AYEDAŞ / ENERJİSA tarafından ayrıca faturalandırılarak Dap Adam Kule Banka adresinize gönderilecektir. Bunun dışında, Soğuk su tüketimleriniz merkezi ( Kontörlü )sistem olması nedeni ile site yönetimine peşin ödeme ile karta yükleme yaptırılarak kullanmanız sağlanacaktır. Kazanlar ve boyler sisteminin merkezi sistem olması nedeniyle, daire içi ısıtma ve sıcak su kullanımı, her daireye ait ısı pay ölçer vasıtasıyla ölçülecek ve tüketim bedelleri aidat harici de tarafınıza tahakkuk ettirilecektir.
· Ödemeleri nereye ve nasıl yapılacaktır?
1 |
BANKA ADI |
A K B A N K |
2 |
BANKA ŞUBESİ + ŞUBE KODU |
C E V İ Z L İ 0 2 1 6 |
3 |
HESAP SAHİBİ |
DAP ADAM KULE YÖNETİCİLİĞİ |
4 |
HESAP NOSU |
0106979 |
5 |
IBAN NO.SU |
TR12 0004 6002 1688 8000 1069 79 |
TADİLAT VE DEKORASYON TALİMATI VE UYULMASI GEREKEN KURALLAR
DAP Adam Kule’deki konutunuzda yapmayı planladığınız herhangi bir tadilat veya dekorasyon öncesinde mutlaka Konut Yönetimi’ne başvurarak uyulması gereken kısıtlayıcı kurallar ve yaptırımları içeren talimatı edinmeniz haklarınızın korunması için gereklidir. Bu talimat DAP Adam Kule sınırları içinde kalan konutlarda gerçekleşecek inşaat ve dekorasyon çalışmaları sırasında uyulması gereken kuralları içerir.
İnşaata başlamadan önce DAP Adam Kule’ye giriş ve çıkışlarda emniyeti sağlamak amacıyla konut sakinlerinin veya proje sorumlularının dekorasyon ve diğer konularda çalışmakta olduğu kişilerin isim listelerini DAP Adam Kule Yönetimi’ne bildirmesi gerekir. Aksi halde isimleri bildirilmeyen kişilerin DAP Adam Kule’ye girişlerine izin verilmez. Konutta, konut eklentisinde ve çevresinde yapılacak değişiklikler için önceden DAP Adam Kule Yönetimi’ne başvurularak onay alınması gerekir.
Çalışmalar DAP Adam Kule Yönetimi’nin belirleyeceği gün ve saatlerde yürütülür. Aksi bir durum olmadığı sürece çalışma saatleri resmi tatil ve pazarları hariç olmak üzere hafta içi sabah 10.00 - akşam 17.00 saatleri, cumartesi günleri sabah 10.00 - akşam 17.00 saatleri arasındadır. Pazar ve resmi tatil günlerinde bina içerisinde kesinlikle çalışma yapılmaz. Cumartesi günleri bina içerisinde gürültü çıkarmayacak çalışmalar yapılabilir. Ancak şikâyet olduğunda anında durdurulur. Bahsi geçen tarihler arasında pazar ve resmi tatil uygulaması yapılır. Mevsim ve hava şartları, özellikle yağmur, çamur yönünden ortak alan ve yolları birincil etkilediği için DAP Adam Kule Yönetimi bina dışı tüm çalışmaları ve çalışma saatlerini geçici veya sürekli olarak değiştirebilir ve durdurabilir. Hava şartlarından dolayı inşaatın çevreye vereceği kirlilikten veya zararından yüklenici sorumludur. Gürültülü ve darbeli cihazların çalıştırılma saatleri cumartesi, pazar ve diğer resmi tatil günleri hariç saat 11.00- 16.00 arasındadır.
Yapım sırasında inşaat malzemeleri, inşaat atıkları, hafriyat ve benzeri maddeler yollara, kat koridorlarına, garajlara, bitişik mahallere her halükârda ortak alanların hiçbir yerine konulamaz ve dökülemez. İnşaat sırasında oluşacak yığınlarının herhangi bir nedenle çevreye yayılmasını önlemek amacıyla gereken tedbirler, konut sakinleri tarafından alınır. İnşaat sebebiyle çevre ve ortak alanlar dolaylı ve doğrudan kirletildiği takdirde konut sakini (ya da yüklenici firma) bunları temizlemekle yükümlüdür. Gecikmesi durumunda konut sakini adına belirlenen alan temizlettirilir ve bedeli tahsil edilir. (DAP Adam Kule Yönetimi’nin sözlü ihtarından sonra en fazla iki saat içerisinde temizlemenin gerçekleşmesi gereklidir.)
Çalışma saatleri bitiminde binada çalışan işçilerin binayı terk etmesi zorunludur. Konaklama, site ve çevresinde gezinmek, toplu halde sohbetler yasaktır. Sebep ne olursa olsun bina içinde ateş yakılmaz. Çevreye zarar gelmesinden yüklenici sorumludur. Ortak alanlarda yapılacak tüm çalışmalarda taşeron firmalar emniyet, iş hukuku ve temizlik kurallarına uymakla yükümlüdür. Yangın önlemlerinin alınması vb. çalışma sırasında ortak alanlara ve komşu mahallere verilecek zararlar, zararı veren tarafından karşılanır.